• Konstnär från Karlstad

Modell sökes

Vill du vara modell till en tavla?

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet. Det går till så att vi ses och jag tar foton som jag sedan utgår från när jag målar. Detta tar oftast runt 2 timmar, beroende på vad för typ av bilder vi tar, och vart vi tar dem. Ett kontrakt kan skrivas på att bilderna enbart får användas som referenser till mina målningar och inget annat. Jag fotar både inomhus och utomhus. Det beror lite på vilken årstid det är, eller vilken sorts bilder vi ska ta.

Jag försöker skapa avskalade tavlor, lite melankoliska och tidlösa. Jag vill komma bort från det vardagliga. Jag vill även att mina tavlor ska kännas naturliga och inte konstlade. Det är även väldigt viktigt för mig att modellen känner sig trygg och att vi kan ha en öppen dialog med varandra. Det är även väldigt viktigt för mig hur kvinnorna på mina tavlor framställs. Det sista som jag vill med min konst är att det ska bli sensuellt eller sexigt. Jag vill heller inte försköna kvinnan såsom många fotografer gör med t ex retushering. Jag vill få fram det naturliga och lyfta fram det.


Vad jag söker:

Som  jag skrev så vill jag ha ett naturligt uttryck. Jag fotar mina modeller osminkade. Jag ser gärna att du även har naturliga ögonbryn. Vad som går bort för mig är lösögonfransar, botox, för mycket brun utan sol, silikon osv. Man är vacker som man är. Har du bristningar, "bilringar", lite rynkor eller celluliter så är det inget som är negativt, det är bara helt naturligt. Kroppshår, såsom könshår, hår under armarna är välkommet, men absolut inget måste.

I klädväg så föredrar jag enkla och tunna klädesplagg. Jag vill inte att kroppen ska vara gömd bakom en långärmad tröja och ett par jeans. Då känns bilderna lite för vardagliga, samt att klädstilar går i vågor och blir lätt daterade. Jag vill åt enkelheten, skapa en mer avskalad bild, och få det lite mer tidlöst. Ingen bh (samma sak där med enkelhet, naturligt uttryck m.m). Vad som kan bli bra är ett enkelt linne, helst enfärgat, gärna vitt. Smala axelband är att föredra, men alla axelband är okej. En enkel bomullsklänning funkar också, helst enfärgad eller vit. Samma sak där med axelbanden. Ett nattlinne kan även bli bra. Andra klädesplagg kan säkerligen fungera de med ifall du skulle ha något förslag.

Skulle du vara intresserad av att varas modell så får du gärna skriva och säga vad du tycker om min text. Du får även gärna komma med idéer och tips (om du vill) hur vi kan fota. De bästa fototillfällena är när vi tillsammans kan bestämma vilka bilder som vi tar.

Tack för att du orkade läsa allt.

 

/ BjörnProjekt  "Naturlig kropp"

Om du har läst min text ovanför om vad jag söker så har du nog förstått att jag vill ha ett naturligt utseende i mina tavlor. Jag har länge gått i tankar om hur jag kan utveckla dessa tankar och har nu beslutat mig för att jag ska ha en separatutställning med just detta temat.

Jag kommer måla tavlor till den framtida utställningen lite då och då.  Tavlorna kommer inte postas på instagram tillsammans med min andra konst, men de kan komma att postas på min hemsida. Vart utställningen kommer att hålla hus är ännu ej bestämt, då jag är i början av projektet. Men jag skulle föredra om den blev i Stockholm, samt att det var hos en kvinnlig gallerist som förstod och uppmuntrade syftet med utställningen, så att hon kan marknadsföra den på rätt sätt.

Det som skiljer sig när jag söker modeller till projektet jämfört med min vanliga konst är att kroppshår nu är ett måste. Om vi pratar om en naturlig kropp så är det just kroppshår jag tänker mest på, eftersom det är något som mer eller mindre alla har. Sen kan man ha mycket eller lite, vilket inte spelar någon roll. Men jag vill inte måla ansat kroppshår, utan vill ha en naturlig utväxt. Förutom kroppshår så vill jag få med veck som blir vid magen när man t ex sitter ned. Bristningar, celluliter, ärr, födelsemärken m.m Jag vill få med allt. Vad jag inte vill ha med är silikon, brun utan sol, botox, fransförlängningar osv. Allt som inte är naturligt helt enkelt.


Eftersom temat är kroppen, och att visa den på ett naturligt sätt så krävs det att man är naken. Men det behöver inte vara helnaket. Det kan vara halvkropp. Den kan vara kropp men utan att ansiktet blir med i tavlan, vilket gör det anonymt. Det kan vara naket, men delvis täckt nakenhet, dvs att du har en arm framför brösten osv. Men givetvis är det bättre att inte försöka gömma kroppen för mycket när det är den som är det centrala i det här projektet. Jag tycker att det är bättre att visa att bröst kommer i alla möjliga olika former och storlekar, och det är just olikheten som gör dem vackra och unika.

Så vad söker jag? Jag vill inte att du ska vara sminkad och ser gärna att du har så naturliga ögonbryn som möjligt, och inte för fixade eller noppade. Jag vill även att du ska ha kroppshår. Vart beror lite på vad  vi tar för bilder. Tar vi från brösthöjd och upp så räcker det med hår under armarna. Men fotar vi mer åt helkropp så behöver du även ha könshår. Tavlan behöver inte vara för grafisk, du kan tex sitta ner med benen i kors, så att benen precis täcker ditt kön, men att håret ändå syns. Och eftersom temat är naturlighet så är det väldigt välkommet om du inte rakar bikinilinjen, eller om du kanske har hår som går upp till naveln. Om du tänker att du är för hårig mot vad du tror att jag söker, då har du missat hela poängen med vad jag vill skapa. Är du naturligt hårig så är det ju naturligt. Sen går det givetvis bra om du inte är jättehårig heller. Håriga ben får du gärna ha, däremot vet jag inte om det kommer att synas så bra på lite avstånd och i ett kraftigt ljus.


Jag  förstår att det kan kännas lite jobbigt för dig som modell att fota i en sådan personlig situation, speciellt då jag är en man. Jag ska göra mitt absolut bästa för att få dig att känna dig trygg och säker. Vill du så får du ta med en vän när vi fotar. Sen så nämnde jag tidigare att  jag inte kommer att posta tavlorna på instagram för tillfället. Däremot så kanske jag postar dem under utställningens gång eller efteråt. Jag kommer givetvis kolla av med dig om det känns okej eller inte. Sen brukar jag ofta tagga de som har varit modeller till mina tavlor. Detta är givetvis inget jag måste göra. Jag frågar helt enkelt dig innan vad du känner om detta. Du får givetvis vara helt anonym. Som jag sa kan jag måla en tavla där ansiktet inte syns. 

Det är viktigt att vi har en öppen och bra konversation med varandra så att  du känner dig trygg. Vi kan även skriva ett kontrakt på att bilderna som vi tar enbart får användas som referensbilder till mitt konstskapande och inget annat. Vi tar heller inga bilder som du inte känner dig trygg med. Vi kommer tillsammans fram till vilka bilder vi ska ta på just dig.


Sen är jag inte världens bästa textmakare, men jag hoppas ändå att tanken och budskapet gick fram. Jag vill även tillägga att om man föredrar att  raka av sig sitt kroppshår så är det givetvis helt okej. Man ska göra  som man själv tycker är bäst. Men just till det här projektet så funkar det inte med rakat.

 Som alltid så blir det väldigt mycket text. hoppas att det var okej att  läsa det. Och skulle du ha några frågor så får du väldigt gärna höra av dig!